Adfærdsterapeutisk intervention effektiv til at kontrollere tics hos børn med tourettes syndrom

Adfærdsterapeutisk intervention er mere effektiv end almindelig støttende terapi og uddannelse i at hjælpe børn med tourettes syndrom i at håndtere deres tics. Det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort maj 2010 i et særnummer af Journal of American Medicin Association dedikeret til psykisk sundhed.

Personer med tourettes syndrom oplever betydelig nedsat funktion og social isolation, og effektiv behandling er begrænset. Undersøgelsen anbefaler en specialiseret adfærdsterapi, enten som en stand-alone behandling eller som et supplement til medicin.

Tourettes syndrom er en kronisk neurologisk lidelse, der er forbundet med motoriske eller sproglige tics, som kan være pinlige og forstyrrende. Det er almindeligt at behandle med antipsykotisk medicin, såsom haloperidol eller risperidon, men disse medikamenter er ofte ikke i stand til helt at fjerne tics. De er også forbundet med bivirkninger, såsom vægtøgning og træthed. Få studier har undersøgt effektiviteten af adfærdsterapeutisk intervention.

John Piacentini, Ph.D., fra University of California Los Angeles, og kolleger har testet effektiviteten af en omfattende adfærdsterapeutisk intervention for tics (Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT)), en behandling baseret på træning i at ændre vaner. Behandlingen omfatter to koncepter: tic-opmærksomheds træning og samtidig-svar træning. Tic-opmærksomheds træning lærer barnet, hvordan man selv kontrollerer tidlige tegn på at et tic er ved at opstå; og samtidig-svar træning lærer barnet, hvordan man engagerer sig i en frivillig adfærd, der har til formål at være fysisk uforenelig med den forestående tic, hvilket betyder en afbrydelse af cyklussen og mindsker tics. For eksempel, et barn med sproglige tics som udbrud af ord eller lyde, bliver langsomt undervist i rytmiske vejrtræknings teknikker til at styre trangen til at vokalisere.

CBIT omfatter også træning af forældrene. I undersøgelsen blev forældrene trænet i at håndtere deres egne reaktioner på deres børns tics og hvordan forældrene bedst fremmer og roser deres børn til at kunne udøve de adfærdsterapeutiske interventionsteknikker, som de har lært. CBIT fremhæver udviklingen af færdigheder, der fremmer selvstændighed og indflydelse, der giver mulighed for patienter og deres familier til at tage en aktiv rolle i behandlingen.

Forskerne randomiserede 126 børn i alderen 9-17 år til hjemmesider med enten CBIT eller en kontrol behandling, der omfattede støttende behandling og undervisning om tilstanden. Hver gruppe modtog otte sessioner i løbet af en 10-ugers periode. Dem, der reagerede på behandlingen modtog månedlige booster sessioner i tre måneder og blev vurderet tre måneder og seks måneder efter det 10-ugers behandlingsforløb var ophørt.

52,5 procent af de børn, der modtog CBIT viste signifikant symptom reduktion i forhold til 18,5 procent, der modtog kontrol behandling. Fordelen ved CBIT er at effekten ser ud til at den holder over tid: 87 procent af dem, der havde gavn af CBIT, som blev revurderet seks måneder efter afslutningen af det 10-ugers forsøg, havde fortsat god effekt af behandlingen. Effekten af CBIT er sammenlignelig med resultaterne fra forsøg med antipsykotisk medicin for tourettes syndrom.

Desuden faldt få børn fra under undersøgelsen, hvilket tyder på, at interventionen blev godt modtaget og accepteret af både børn og forældre. Forskerne bemærker endvidere, at 38 procent af børnene i undersøgelsen allerede tog medicin for deres sygdom, da de gik ind i undersøgelsen og de fik lov til at forblive på medicin. Mange havde også andre lidelser. Begge disse betingelser afspejler virkelighedens verden, hvilket gør resultaterne mere relevant for kliniske populationer.

Kilde: Piacentini, J., Woods, D. W., Scahill, L., Wilhelm, S., Peterson, A. L., Chang, S., Ginsburg, G. S., et al. (2010). Behavior Therapy for Children With Tourette Disorder: A Randomized Controlled Trial. JAMA, 303(19), 1929-1937. doi:10.1001/jama.2010.607

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *