Depression hos småbørn

ycv0809Et nyt studie har undersøgt om småbørn helt ned til tre års alderen kan have depression. Noget tyder på at det er sandsynligt.
Studiet er det første til at vise at svær depression kan være en kronisk lidelse hos selv meget små børn, i modsætning til den stereotype opfattelse af det altid glade børnehavebarn.

Indtil for ganske nylig har “folk virkelig ikke været særlig opmærksom på depressive lidelser hos børn under 6 år,” udtaler den ledende forfatter til artiklen, professor dr. Joan Luby, børnepsykiater ved Washington University i St. Louis. “Man har ikke troet, at det kunne ske … fordi børn under 6 år var for følelsesmæssigt umodne til at opleve det.”

Tidligere forskning har antaget, at depression påvirker cirka 2 procent af de amerikanske førskole børn (preschoolers), eller rundt regnet 160.000 unge på et eller andet tidspunkt. Men det var uklart, om depression hos førskole børn kunne være kronisk, som ved ældre børn og voksne.

Luby’s forskerhold fulgt mere end 200 førskole børn i alderen 3 til 6 år i op til to år, hvor 75 var diagnosticeret med svær depression. Børnene havde op til fire psykologiske test under hele undersøgelsens forløb.

Blandt de oprindeligt deprimerede børn var 64 procent stadig deprimeret eller havde tilbagevendende child_poutingdepressive episoder seks måneder senere og 40 procent havde stadig problemer efter to år. Alt i alt næsten 20 procent havde vedvarende eller tilbagevendende depression ved alle fire psykologiske test.

Depression var mest almindeligt hos børn, hvis mødre også var deprimeret eller havde haft andre stemnings lidelser, og blandt dem, der havde haft en traumatisk begivenhed, såsom en afdød forælder eller havde været fysisk eller seksuelt misbrugt.

Denne nye undersøgelse, finansieret af National Institute of Mental Health og publiceret i Archives of General Psychiatry, undersøgte ikke behandling af depression hos børn, som er et meget kontroversielt emne. Nogle kritikere mener, at forældre og læger er for hurtige til at give børn psykofarmaka.

Selvom mange lægpersoner hæver øjenbrynene, når man taler om depression blandt børn og unge, er det i stigende grad accepteret i psykiatrien.

Dr. Sharon Hirsch, psykiater ved University of Chicago, siger, at offentligheden betragter førskole børn som ubekymrede. “De kommer til at lege. Hvorfor skulle de blive deprimeret?” siger hun. Men depression involverer kemiske forandringer i hjernen, der kan påvirke selv unge med et ellers lykkeligt liv, siger Hirsch, som ikke var involveret i undersøgelsen. “Når du har det problem, har du netop ikke denne evne til at føle, du har det godt,” siger hun.

Dr. Helen Egger, psykiater ved Duke University, der ligeledes har studeret depressioner hos børn, siger, at det er udbredt blandt fagfolk inden for hendes fagområde først at se deprimerede børn, når de er oppe i teenage årene. Deres forældre fortæller ofte, at symptomerne begyndte meget tidligt i barndommen, men de fik at vide at ‘Dit barn vil vokse fra det’, siger Egger.

Typisk ser man førskole børn, der er nedtrykte eller har temperamentsudbrud, men de er hurtigt tilbage og synes tilfredse, når man leger eller laver daglige aktiviteter med dem. Derimod opleves deprimerede børn triste, selv når du leger med dem, og deres leg kan have temaer som dødsfald eller andre dystre emner. Vedvarende mangel på appetit, søvn problemer og hyppige temperamentsudbrud, der inkluderer bid, spark eller slag, er også er tegn på en mulig depression hos barnet, ifølge Egger.

Et andet tegn er en optagethed af skyldfølelse ved små uheld. For eksempel kan et deprimeret 3-årigt barn, der ved et uheld vælter et glas, sige: “Mor, jeg er ked af det jeg gjorde,” og synes ude af stand til at ryste følelsen af skyld af sig flere dage efter hændelsen, siger Luby.

University of Massachusetts psykolog Lisa Cosgrove er skeptisk over for rigtigheden af diagnosticeringen af førskole børn som deprimeret, fordi diagnostiske værktøjer til evaluering af den psykiske sundhed hos børn, ikke er så grundigt afprøvet. Og Cosgrove tilføjer, at selv om tidlig behandling er vigtigt for urolige børn, er “vi bare nødt til at sørge for, at disse indgreb ikke bringes i fare” af industrien pres til at bruge psykofarmaka.

Tidligere forskning har peget på, at et stigende antal førskole børn tager psykofarmaka, som SSRI præparatet Fontex (Prozac), der anvendes til behandling af depression.

Egger siger, at der er meget lidt forskning om virkningerne af psykofarmaka i meget små børn, og at psykoterapi altid bør være forsøgt først.

Dr. David Fassler, professor i psykiatri ved University of Vermont, Department of Psychiatry, understreger at depression hos meget små børn er meget sjældent. Men uden behandling

“kan det have en ødelæggende og ofte varig effekt på barnets sociale og følelsesmæssige udvikling.
Forhåbentlig vil undersøgelser som denne hjælpe forældre, lærere og børnelæger til at genkende tegn og symptomer på førskole depression, så de sørger for at småbørn får den hjælp, de har brug for og fortjener,” siger Fassler.

Kilder:
Preschool Depression. Homotypic Continuity and Course Over 24 Months. Joan L. Luby, MD; Xuemei Si, MS, MPH; Andy C. Belden, PhD; Mini Tandon, DO; Ed Spitznagel, PhD. Arch Gen Psychiatry. 2009;66(8):897-905.

og Washington University

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *