Hvornår vil vi se ny innovativ psykofarmaka? Om meget, meget lang tid…

En tankevækkende artikel kortlægger, hvordan flere af verdens største medicinalfirmaer har sat udviklingen af lægemidler mod psykiske lidelser på hold med henvisning til, at det ikke forventes at være profitabelt i betragtning af de vanskeligheder, der er ved at forstå det neurobiologiske grundlag for psykiske lidelser.
Ved en annoncering af overgangen til investorer og analytikere den 4. februar 2010, forklarede GlaxoSmithKlines administrerende direktør, Andrew Witty, at smerte, depression og angst er områder, hvor “vi tror, at sandsynligheden for succes er forholdsvis lav, [og] vi tror at omkostningerne for at opnå succes er uforholdsmæssige høje.” Ved at nedtone forskningen på disse områder vil GlaxoSmithKline spare £ 250.000.000 i 2012. Et par uger senere kom det frem, at AstraZeneca var ved at lukke forskningsfaciliteter i USA og Europa, samt nedtonede medicinsk forskningsarbejde i skizofreni, bipolar lidelse, depression og angst.

Det største problem er ikke annonceringerne fra GlaxoSmithKline og AstraZeneca, men hvad de har i deres pipeline: der er meget få nye ideer, og næsten intet der giver noget håb for en forandring i behandlingen af psykisk sygdom.

Det er bekymrende, fordi behovet for bedre behandlinger af neurologiske og psykiatriske lidelser er stort. Hundredvis af millioner af mennesker plages på verdensplan. For nogle fælles lidelser, fx alzheimers sygdom, findes der ikke en effektiv behandling; for andre, fx depression, har de eksisterende lægemidler en begrænset effektivitet og væsentlige bivirkninger.

Læs mere i artiklen:
Miller, G. (2010). Is Pharma Running Out of Brainy Ideas?. Science, 329(5991), 502-504. doi:10.1126/science.329.5991.502

Lyt til PodCast:
Science Podcast (30 July 2010): Is Pharma Running Out of Brainy Ideas?. Science, 329(5991).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *