Krisepsykologisk responsteam i Madrid

Madrid er en af de meget få storbyer i verden, der har kriseberedskab af psykologer, der deltager på ulykkessteder ved ulykker og katastrofer sammen med politiet, paramedicinere og brandvæsen.

Vaughan Bell har interviewet Teresa Pacheco, en af stifterne og nuværende medlemmer af Madrid-holdet, om hendes arbejde for tidsskriftet The Psychologist.

Kan du fortælle os lidt om det psykologiske beredskab i Madrid?
SAMUR-Protección Civil redningstjenester er en del af Madrid kommune og i begyndelsen var tjenesten primært fokuseret på den fysiske sundhed. Men i 1999 blev vi opmærksom på behovet for specialiseret hjælp i forbindelse med komplicerede psykologiske situationer, så et team af frivillige psykologer blev oprettet indenfor SAMUR, hovedsageligt ansvarlige for at videregive de dårlige nyheder til pårørende efter trafikulykker.

På grund af udviklingen i krisepsykologi og teamets succes, blev the psychology emergency response team formelt oprettet i 2003. Det består af seks personer, som kan tilkaldes 24 timer i døgnet ved psykiske nødsituationer. For at sikre et effektiv og korrekt reaktion har vi udviklet procedurer for en række forskellige situationer, hvor en psykolog er nødvendig, herunder ekstrem angst reaktion, overdosis, kommunikere dårlige nyheder, børnemishandling, seksuel vold, flere ofre ved ulykker og store katastrofer.

I interviewet har Teresa Pacheco en fin bemærkning som man kan tage ved lære af i Danmark:

Multidisciplinary work is fundamental in our field, and if we don’t work with other services, the response will remain incomplete. There is a phrase I read once which I think sums this up well: After the police, the paramedics and the fire service, a team of psychologists now promptly arrive at the scene of a disaster ready to collect the broken spirits.

Læs hele interviewet:

Interview: Emergency response psychology in Madrid The Psychologist, Volume 23 – Part 4 – (April 2010), Pages: 308-309.

Hat Tip: MindHacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *