Mulig ny medicinsk behandling af trikotillomani – kompulsiv (tvangsmæssig) hårudtrækken

Archives of General PsychiatryForskere ved University of Minnesota Medical School har opdaget, at en anti-oxidant kan hjælpe til at stoppe trangen hos dem med trikotillomani, en lidelse karakteriseret ved kompulsiv (tvangsmæssig) hårudtrækken.
Undersøgelsen er publiceret i juli 2009 udgaven af Archives of General Psychiatry.

Trikotillomani er en invaliderende tilstand, hvor enkeltpersoner gentagne gange trækker hår ud, hvilket fører til et mærkbart hårtab. Trikotillomani er karakteriseret ved følgende diagnostiske kriterier: tilbagevendende at trække sit hår ud, hvilket resulterer i et mærkbart hårtab; en stigende følelse af spænding, umiddelbart før man trækker sit hår ud eller når man forsøger at modstå trangen; og glæde, tilfredsstillelse eller lettelse når man trækker et hår ud. Psykosociale problemer er almindelige hos personer med trikotillomani og omfatter endvidere betydelig nedsat livskvalitet, nedsat arbejdsevne og produktivitet og nedsat social funktion.

Forskerne indskrev 50 personer i en dobbeltblind 12 ugers undersøgelse, hvor halvdelen fik aminosyren N-Acetylcysteine (forkortet: NAC). Gennemsnitsalderen for patienterne var omkring 34 år og de fleste begyndte at have tvangsmæssig hårudtrækning ved 12-årsalderen. Patienterne fik 1200 mg N-Acetylcysteine hver dag i seks uger. Over de efterfølgende seks uger blev dosis øget til 2.400 mg per dag. Efter ni uger havde de, der fik NAC, reduceret symptomerne betydeligt. Ved udgangen af den 12 ugers lange undersøgelses periode rapporterede 56 procent en bedre eller meget bedre tilstand med færre symptomer på trikotillomani, mens kun 16 procent i placebo gruppen rapporterede mindre trang til hårdudtrækning.

“Trikotillomani er kompulsiv i den forstand, at folk ikke kan kontrollere det. Folk føler sig ude af stand til at standse den adfærd, selv om de ved, at det forårsager negative konsekvenser,”

siger Jon Grant, MD, JD, fra Impulse-Control Disorders Clinic ved University of Minnesota, lektor i psykiatri og en af forsøgslederne på undersøgelsen.

“Nogle mennesker ved ikke engang, de gør det.”

Trikotillomani er mest almindeligt blandt kvinder, men ses også hos mænd. Hårudtrækning kan forekomme overalt på kroppen. Grant mener 2 til 4 procent af den almindelige befolkning er påvirket af trikotillomani på et væsentligt niveau.

“Det er mennesker, der har prøvet alle mulige ting, som aldrig har arbejdet. Realiteten er, at hvis du trække hår ud og det er på et tydeligt sted på kroppen, bliver folk virkelig påvirket af dette. Det er ikke let at gå ud i offentligheden, hvis folk lægger mærke til dine skaldede pletter. Selvværdet er et enormt problem. Denne behandling kan tilbyde håb. “

siger Grant.

Undersøgelsen er signifikant på et andet niveau, fordi det er en af de første undersøgelser af kompulsiv adfærd der undersøger om sænkning glutamat – et kemisk stof, der udløser spændingen – niveauet i hjernen for at dæmme op for skadelig adfærd snarerer end serotonin, et naturligt forekommende kemisk stof knyttet til kompulsiv adfærd. NAC påvirker glutamatniveauet i et bestemt område af hjernen, som gør det lettere for patienter at holde pauser fra den skadelige adfærd.

Af denne grund mener Grant at glutamat modulatorer, såsom N-Acetylcysteine, kan anvendes til andre lidelser som misbrugsproblemer og kompulsiv adfærd.

Undersøgelsen er finansieret af University of Minnesota Medical School.

Kilder:
N-Acetylcysteine, a Glutamate Modulator, in the Treatment of Trichotillomania, A Double-blind, Placebo-Controlled Study, Jon E. Grant, JD, MD, MPH; Brian L. Odlaug, BA; Suck Won Kim, MD, Arch Gen Psychiatry. 2009;66(7):756-763.

og University of Minnesota

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *