Ny åndedrætsterapi reducerer panik og angst ved at vende hyperventilering

Et nyt behandlingsprogram lærer personer med panikangst, hvordan man kan reducere ubehagelige symptomer ved at normalisere vejrtrækningen. Metoden har vist sig at være bedre end traditionel kognitiv terapi ved at reducere både symptomer på panik og hyperventilering, ifølge en ny undersøgelse.

Det biologiske og adfærdsmæssige behandlingsprogram kaldes Capnometry-Assisted Respiratory Training, forkortet CART, og er udviklet af psykolog og ekspert i panikangst Alicia E. Meuret, Assistant Professor ved Southern Methodist University i Dallas, Texas.

CART lærer patienterne at trække vejret, så de ‘vender’ hyperventilering. Hyperventilation er en tilstand med overdreven eller forkert vejrtrækning, forårsaget af for dybe eller hurtige vejrtrækninger og er almindelige hos patienter med panikangst. Tilstanden medfører, at blodet cirkulerer med unormale lave niveauer af kuldioxid. I CART undersøgelsen fandt forskerne, at den terapeutiske ændring i kuldioxid niveauet ændrer panik symptomer – og ikke omvendt.

Under behandlingen udfører patienten åndedrætsøvelser to gange om dagen og en bærbar capnometer enhed giver samtidig feedback på patientens CO2-niveau. Formålet med øvelserne er at reducere den kroniske og akutte hyperventilering og de fysiske symptomer. Det opnås ved at trække vejret langsommere, men vigtigst af alt mere overfladisk. I modsætning til gængs opfattelse, forværre dybe indåndinger hyperventilering og fysiske symptomer.

De fleste patienter med panikangst rapporterer, at de er bange for de fysiske symptomer som åndenød og svimmelhed. I undersøgelsen viste det sig, at behandling med kognitiv terapi ikke ændrede ved respirationsfysiologien, hvorimod CART-behandling effektivt reducerede hyperventilering. Undersøgelsen påviste, at CART er en effektiv behandling, der reducerer panik ved at normalisere respirationsfysiologi.

Undersøgelsen testede CART i forhold til en konventionel kognitiv terapi behandling af panikangst. Traditionel kognitiv terapi lærer patienter teknikker med henblik på at hjælpe dem til at ændre og vende katastrofetanker for at mindske frygt og panik. I CART – kognitiv terapi undersøgelsen testede man 41 patienter fordelt enten til et CART eller et kognitiv terapi behandlingsprogram for panikangst og agorafobi.

Begge behandlingsprogrammer var lige effektive til at reducere symptomer. Men CART var den eneste behandling, der fysiologisk ændrede panik symptomer ved aktivt at vende hyperventilering hos patienterne. Ved at vende hyperventilering, rapporterede patienterne at de mestrede en ny teknik til at reducere panik symptomer ved hjælp af at ændre deres respiration. Kognitiv terapi ændrede ikke respirationsfysiologien.

Capnometeret i CART viser behandleren og patienten om CO2 niveauet er meget lav, der er årsag til mange af de frygtede symptomer, men det kan også vise, hvordan man kan ændre disse symptomer gennem korrekt vejrtrækning. Man har tidligere antaget, at hvis folk bekymrer sig mindre om symptomerne, vil det normalisere deres fysiologi, men denne undersøgelse viser, at dette ikke er tilfældet.

Artikel: Meuret, A. E., Rosenfield, D., Seidel, A., Bhaskara, L., & Hofmann, S. G. (2010). Respiratory and cognitive mediators of treatment change in panic disorder: Evidence for intervention specificity. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 78(5), 691-704. doi:10.1037/a0019552

Video: Alicia Meuret demonstrerer Capnometer

Meuret, A. E., Rosenfield, D., Seidel, A., Bhaskara, L., & Hofmann, S. G. (2010). Respiratory and cognitive mediators of treatment change in panic disorder: Evidence for intervention specificity. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 78(5), 691-704. doi:10.1037/a0019552

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *