Ny bog: Kognitiv adfærdsterapi – en introduktion

Kognitiv adfærdsterapi - en introduktion

Kognitiv adfærdsterapi – en introduktion af Anne Kåver

Kognitiv adfærdsterapi er en metode, der har vist sig at have størst effekt i behandlingen af både børn og voksne med psykiske lidelser som fx angst, fobier, OCD, depression, spiseforstyrrelser, kroniske smerter, udviklings- og personlighedsforstyrrelser og misbrugsproblemer. Med værket Kognitiv adfærdsterapi – en introduktion har vi for første gang i Danmark et samlet værk over teori, centrale teknikker og forslag til praksis.

Kernen i mange af den kognitive adfærdsterapis metoder kan beskrives med formlen: Ny adfærd – nye erfaringer. Det mest velkendte eksempel er eksponeringsbehandling af fobier og andre angstproblemer, hvor klienten motiveres til med små skridt lidt efter lidt at turde udsætte sig for det, der vækker frygt og angst – i stedet for at undgå det – og forblive i situationen, indtil angsten slipper sit tag. Kognitiv adfærdsterapi har udviklet sig fra at have fokus på forandring af adfærdsmønstre (første fase) til fokus på ændring af tanker (anden fase) og til nu at rette opmærksomheden mod forandring af klientens holdninger til oplevelser, tanker og følelser (tredje fase). Denne fase er inspireret af østerlandsk filosofi og lægger vægt på opmærksomt nærvær (mindfulness), accept og validering.

Kognitiv adfærdsterapi – en introduktion beskriver i tre hovedafsnit behandlingsformens historiske udvikling fra forrige århundrede og til i dag, dens teoretiske og filosofiske udgangspunkter samt centrale og nutidige teknikker og forslag til praksis. Desuden indeholder bogen separate kapitler om følelser, terapirelationen, terapiens struktur og terapeutiske teknikker i kognitiv adfærdsterapi.

Bogen henvender sig til alle, der arbejder med omsorg for mennesker eller er interesserede i kognitiv adfærdsterapi som arbejdsmetode, fx læger og psykologer, samt til studerende inden for feltet. Ud over at introducere til kognitiv adfærdsterapi er bogen velegnet som opslagsbog både for erfarne brugere og nybegyndere.

Titel: Kognitiv adfærdsterapi – en introduktion
Forfatter: Anna Kåver
Forlag/år: Dansk Psykologisk Forlag 2007.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *