TV: Svensk dokumentar om livet på en lukket psykiatrisk afdeling

Svensk TV har lavet en spændende dokumentar, der giver et unikt indblik i dagligdagen på en lukkede psykiatrisk afdeling. Man følger både patienter og personale, er med til indlæggelsessamtaler, når der gives elektrochok (ECT) og alt det andet, der sker på sådan en afdeling.

Dokumentaren er i to afsnit og kan ses online på SVT’s hjemmeside frem til den 20/4-2010.

#Forhåbentlig vil DR også sende den…

Fra hjemmesiden om dokumentaren: Sluten avdelning:

Under ett och ett halvt års tid har hon följt livet bakom de låsta dörrarna, och tittarna ges en unik inblick i en verksamhet som nästan ingen känner till men som det finns många myter om.

– Det är obegripligt att psykisk sjukdom fortfarande är så förknippat med skuld och skam. Jag vill skapa en öppenhet och förståelse. Det här är den viktigaste film jag gjort, säger filmaren Maud Nycander.

Under två söndagar får vi på nära håll följa några patienters tid på avdelning 6. Vi lär känna några av de patienter som lever med psykisk sjukdom och vi får vara med i rummen där “samtal pågår” med överläkaren. Men vi får också vara med när personalen bedömer att bältesläggning är den enda utvägen.

I den första delen får vi en inblick i hur det är att leva med bipolär (manodepressiv) sjukdom. Till avdelningen kommer både maniska och deprimerade patienter, några är inskrivna enligt LPT – lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hur är det att bli tvångsintagen? Hur hanterar man att vara psykiskt sjuk och förälder? Vad händer när man som manisk söker hjälp, men inte får plats på psyket? Vi får också följa personalens arbete med suicidbedömningar och patientsamtal.

Veckan därpå handlar Sluten avdelning om en man som flytt från Chile och som bott i Sverige sedan 1970-talet. Han har genom åren haft återkommande depressioner och är nu inskriven på avdelningen. Vi får följa hans rädsla för elbehandling (ECT), som han först associerar med tortyr, men som han till slut bestämmer sig för att genomgå.

Det finns också en annan problematik som psykiatrin måste hantera. Det är asylpatienterna. De här personerna är oftast inte långvarigt psykiskt sjuka, men de är i djup kris.

Vi får följa en kvinna som får avslag på sin asylansökan. Hon har gett upp och vill inte längre leva. Hennes son har tidigare varit apatisk och är nu placerad i en värdfamilj. För personalen blir det till slut ohållbart att inte agera på egen hand.

Link til:

SVT dokumentar: Sluten avdelning

Sluten avdelning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *