Våbenhvile – hvordan man reducerer antallet af skyderier og vold i et boligområde

ceasefireKan man reducere antallet af skyderier og voldelige overfald i et boligområde ved at intervenere med psykosociale foranstaltninger? Ifølge et omfattende program i Baltimore og Chicago i USA er det muligt. Skyderier, drab og vold faldet mellem 41% og 73% og ifølge undersøgelsens forfattere kan 17%-35% henføres til våbenhvile programmet alene.

Anti-kriminalitets programmet kaldes “Ceasefire” (våbenhvile) og man har udgivet resultater om effektiviteten af forsøget.
Pionererne bag programmet siger at det gælder om samtidig at ændre adfærd og holdning til drab og vold. I stedet for at anvende en automatreaktion hvor man hævner vold med vold og drab med drab, skal det være ‘uncool’ at udføre den form for hævn.

Ceasefire programmet ser vold som en sygdom, der “overføres” fra en person til en anden. Det spredes gennem et samfund som en tillært og modeled opførsel, vedligeholdes hovedsagelig igennem venskaber – baseret på socialt pres. Fordi denne form for vold opfører sig som en epidemi, kan den vendes ved hjælp af videnskabeligt baserede metoder: afbryde transmission og skiftende normer.
Våbenhvile metoden afbryder overførelsen af vold ved at anvende troværdige budbringere til at foregribe og forhindre hævnaktioner, nå ud til de involverede personer og forebyggelse af skyderier; det bruger uddannede ‘våbenhvile opsøgende’ medarbejdere til at arbejde tæt sammen med højrisiko deltagere og arbejder med hele samfund til at ændre adfærdsnormer – eller hvad der er “normalt”.

Kilder: CeaseFire Handout

Se desuden:
CeaseFires hjemmeside

CeaseFire is an evidence-based public health approach to reducing shootings and killings. Our methods for reversing the violence epidemic use highly trained street violence interrupters and outreach staff, public education campaigns and community mobilization. CeaseFire is one of the only proven techniques for making neighborhoods safer.

Andre kilder:
Neuronarrative
CeaseFire Evaluation Report
Newscientist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *